Welke voedingsmiddelen verbeteren mijn nachtrust?
De vraag: “Welke voeding helpt mij beter te slapen” leidt tot enig onderzoek, waarbij veel van de online gevonden antwoorden fabels zijn.

Voedsel is niet bedoeld om je in slaap te brengen, maar om je energie te geven. Als je het echter moeilijk vindt om jouw levensstijl aan te passen en erop staat een oplossing in voedsel te vinden zoals kalkoenvlees, kamillethee, warme melk (eiwit en calcium), een handvol amandelen of een magnesium- en melatoninepil, kan dit voor jou helpen, aangezien de meeste van deze items veel mensen die lijden aan milde slaapstoornissen lijken te helpen.

Hoe dan ook, eten van voedsel vlak voor het slapen gaan kan een negatieve invloed hebben op je spijsvertering, mentale en emotionele toestand.

Slapen zou vanzelf moeten gaan

Goed slapen is iets dat van nature zou moeten komen. Wanneer dit langdurig niet lukt, kan dit veel ongunstige mentale en fysieke omstandigheden veroorzaken. Je moet eerst de mogelijke oorzaken achterhalen waarom je niet voldoende diepe nachtrust ervaart en je dieet aanpassen, maar ook je dagelijkse schema met sociale- en/of leefomstandigheden aanpassen. Het veranderen van gewoontes en je omgeving is niet altijd mogelijk en ook niet gemakkelijk, maar de nadelige impact van een gebrek aan slaap is groot.

Wakker van voedsel

Sommige mensen slapen niet goed door stress, bewerkte voedingsmiddelen en/of suikerrijke dranken. Is dit bij jou het geval, introduceer dan meditatie in je leven en kies voor gezondere opties. Als er iets is dat we kunnen doen om de geest en dus ook het lichaam te kalmeren, dan is het wel meditatie. De beste manier om de geest tot rust te brengen, is door niets anders te doen dan je aandacht op je ademhaling te richten. On advies zou zijn Vipassana, maar als voorkeur hebt voor een ander type mindfulness-meditatie, ga er dan voor totdat je het resultaat voelt.

 

Dagelijkse meditatie van minstens 15 tot 30 minuten (langer is altijd beter), zal een diepgaande invloed hebben op hoe je je voelt en slaapt. Door je te concentreren op de sensaties van je adem komt je geest langzaam tot rust. Telkens wanneer je gedachten afdwalen, adem je diep in, omdat dat de sensaties zal verhogen, waardoor het voor je geest gemakkelijker wordt om opnieuw te focussen. Oefening baart kunst! 

Je hoofd zit immers vaak vol gedachten en deze gedachten triggeren chemische (hormonale) functies die de manier waarop we denken beïnvloeden. Om dit te begrijpen, kan het helpen als we ons voorstellen hoe we ons voelen als iemand ons vertelt dat we de loterij hebben gewonnen of ons slecht nieuws brengt. Onze geest en lichaam reageren op deze berichten, zelfs als we niet eens weten of het echt waar is. Elke dag denken we in verschillende mate aan dingen die ons hormonale systeem, onze hartslag en ons metabolisme (cellulaire spijsvertering) beïnvloeden.

Mentaal wennen we helaas gemakkelijk aan deze stressoren. Ons lichaam houdt er echter niet van en geeft cortisonen en andere stresshormonen af, waardoor een optimale orgaanfunctie wordt belemmerd. We worden zwaarder, worden prikkelbaar en slapen korter, oppervlakkiger of helemaal niet. Meditatie stelt je in de loop van de tijd in staat je “los te maken” en “afstand” te nemen van de aanval van willekeurige gedachten die ons teisteren. Hierdoor kunnen we zien, voelen en handelen zonder nutteloze emotionele ups en downs.

Kortom: minder stress is belangrijk om goed te kunnen slapen! Rust geeft je kracht! www.besef.nl

Nog meer oefeningen en/of tips voor thuis

Geef je immuunsysteem een boost
Diederik van Nederveen legt Inge de Bruijn uit hoe je je immuunsysteem een boost kan geven.