Een verhaal over voeding

 

We gaan het hier niet hebben over wat je wel en niet mag eten maar meer over proporties. Iederen weet, bewust of onbewust, dat de werking van wat we eten direct verbonden staat met hoe we ons voelen en de uitwerking op onze gezondheid. Ondanks de gemakzucht die veel te vaak de boventoon voert, weten de meeste mensen dat het lichaam niet ontworpen is om kunstmatig geproduceerde voeding te consumeren. We hebben ook allemaal wel eens te veel gedronken en gegeten van iets wat bekend staat om de negatieve invloed die dit op ons lichaam heeft.

Ook horen we van “experts” wat we voor onze gezondheid wel en niet moeten eten, en toch maken we onze keuzes veelal op basis van opvoeding en de mensen in onze omgeving. Tegen de stroom ingaan is voor de meeste mensen veel te lastig en wordt al snel gezien als onmogelijk.

Het principe van ons lichaam voeden is niet zo heel gecompliceerd, mits we naar natuurlijke voedingsbronnen grijpen. Het wordt heel lastig als er door moderne-culturele synthetische en machinale productie, voeding wordt geïntroduceerd, die het lichaam verzuren, verhoging van cholesterol, alle vormen van veroudering, slijtage en zelf ziektes veroorzaken omdat het lichaam er niet goed mee om weet te gaan. Deze ziektebeelden heten niet voor niets “moderne aandoeningen.”

Het probleem ligt hem niet bij de moderne voeding alleen, want die kan ieder mens omzeilen door betere, natuurlijke opties te kiezen. Door kennis, wilskracht en besef (!) kunnen minder goede gewoontes door betere worden vervangen.

Het is een kwestie van verhoudingen. Door veel meer goede en gezonde voeding tot je te nemen, kunnen we ook af en toe lekker van friet, hamburgers, pizza’s, bier en cola genieten, zonder onze gezondheid in gevaar te brengen.

 

Deze realiteit werd al door Theophrastus von Hohenheim, een Zwitserse alchemist en arts die bekend stond als “Paracelsus.” Hij observeerde dat de goede of slechte invloed van stoffen op de mens (en dieren) afhankelijk is van de concentratie. Zelfs water kan de mens doden wanneer de grens van opname wordt overschreden. Zo is ook slangengif onschadelijk in een kleine dosis. Dit geldt voor alles.

Een kleine hoeveel goede voeding ten opzichte van veel slechte voeding heeft weinig positieve invloed op het lichaam. Wanneer er een grote hoeveelheid goede voeding in het lichaam komt dan heeft de slechte voeding veel minder negatieve invloed op het lichaam. Uiteindelijk komt het er op neer hoeveel we weten over de invloed van onze keuzes en de onafhankelijkheid van onze gewoontes, de verleidings gevoeligheid en de regelmaat. Iedereen is uniek dus je zal in de praktijk moeten ondervinden waar jouw grenzen liggen.

Hoe beter het besef over je dagelijkse voedinginname is (die uiteraard past bij jouw persoonlijke situatie) des te beter zal de kwaliteit van je leven zijn.