Een verhaal over voeding
We gaan het hier niet hebben over wat je wel en niet mag eten maar meer over proporties. Iedereen weet, bewust of onbewust, dat de werking van wat we eten direct in verbinding staat met onze gezondheid en hoe we ons voelen. Ondanks de gemakzucht die veel te vaak de boventoon voert, weten de meeste mensen dat het lichaam niet ontworpen is om kunstmatig geproduceerde voeding te consumeren. We hebben ook allemaal wel eens te veel gedronken en gegeten van iets wat bekend staat om de negatieve invloed die het op ons lichaam heeft.
Ook horen we van “experts” wat we voor onze gezondheid wel en niet moeten eten en toch maken we onze keuzes veelal op basis van opvoeding en de mensen in onze omgeving. Tegen de stroom ingaan is voor de meeste mensen veel te lastig en wordt al snel gezien als onmogelijk.
Het principe van ons lichaam voeden is niet zo heel gecompliceerd, mits we naar natuurlijke voedingsbronnen grijpen. Het wordt echter lastiger doordat er voeding wordt aangeboden die door moderne-culturele synthetische en machinale productie wordt ontwikkeld. Dit verzuurt het lichaam, veroorzaakt verhoging van cholesterol, stimuleert veroudering, slijtage en zelf ziektes, omdat het lichaam er niet goed mee om weet te gaan. Deze ziektebeelden heten niet voor niets “moderne aandoeningen.”
Het probleem ligt niet enkel bij moderne voeding, maar ook bij het hebben van slechte gewoontes. Door besef (!) te hebben van slechte gewoontes, te kiezen voor natuurlijke voeding en door wilskracht, kan je levenstijl al flink verbeteren.
Het is een kwestie van verhoudingen. Door veel meer goede en gezonde voeding tot je te nemen, kunnen we ook af en toe lekker van friet, hamburgers, pizza’s, bier en cola genieten, zonder onze gezondheid in gevaar te brengen.
Theophrastus von Hohenheim, een Zwitserse alchemist en arts die bekend stond als “Paracelsus”, erkende deze realiteit al. Hij observeerde dat de goede of slechte invloed van stoffen op de mens (en dieren) afhankelijk is van de concentratie. Zelfs water kan de mens doden wanneer de grens van opname wordt overschreden. Zo is ook slangengif onschadelijk in een kleine dosis. Dit geldt voor alles.
Een kleine hoeveelheid goede voeding ten opzichte van veel slechte voeding heeft weinig positieve invloed op het lichaam. Wanneer er een grote hoeveelheid goede voeding in het lichaam komt, heeft de slechte voeding veel minder negatieve invloed op het lichaam. Uiteindelijk komt het erop neer dat we ons bewust worden van de gevolgen van onze keuzes, de afhankelijkheid van onze gewoontes, de verleidingsgevoeligheid en de regelmaat. Iedereen is uniek, dus je zal in de praktijk moeten ondervinden waar jouw grenzen liggen.
Hoe beter het besef over je dagelijkse voedingsinname is (die uiteraard past bij jouw persoonlijke situatie), des te beter zal de kwaliteit van je leven zijn.